Sådan får du den rigtige belysning i din bolig

Sådan får du den rigtige belysning i din bolig

Belysning og smukke lamper er afgørende i indretningen af din bolig. De er ikke bare nødvendige for at du kan færdes i hjemmet, de er samtidig dekorative. Lamper og deres evne til at lyse gør noget for rummets udtryk, og derfor bør du ikke kun vælge din lampe ud fra design men altså også funktion. Du får her gode råd til, hvilken belysning du skal vælge i nogle af boligens mest centrale rum.

Lamper til din stue

Stuen er et af de rum, vi opholder os i efter en lang dag på job. Her slænger vi os i sofaen med en god bog eller foran tv. Det er et rum, hvor vi går ind for at få en hyggelig stemning. Derfor kræver det også god hyggebelysning. Sæt en standerlampe med nedadrettet lys ved siden af sofaen eller i et hjørne. Skærmen skal være lukket for at give den hyggelige belysning.

Du kan supplere med en bordlampe på et sidebord og en væglampe over sofaen eller i et læsehjørne. Den kan give et mere centreret, lokalt lys, der er vigtigt, når du skal læse.

Lamper til dit køkken

I køkkenet er det vigtigt at kunne se ordentlig, når du står med dagens madlavning, og du derfor ikke skal skære dig i fingrene. Gå eksempelvis efter pendler over køkkenbordet – men husk at hænge dem tættere mod væggen og ikke midt for bordet. På den måde undgår du, at du skygger for lyset, når du står og arbejder.

Væglamper er også blevet populære i køkkenindretningen. Det er de, fordi de er dekorative på væggen, og nok så vigtigt fordi de giver et godt arbejdslys.

Lamper i din spisestue

Lamper over spisebordet er vigtige, så vi kan se maden og dem omkring bordet. Men det er ligeså vigtigt at hænge dem i den rigtige højde. De skal hverken hænge for højt eller for lavt. En tommelfingerregel kan være at hænge dem 50 cm over bordet – det skal nemlig være sådan, at de ikke generer udsynet, når du og din familie eller venner samles om bordet. Gå også efter lamper med nedadrettet lys på bordet i stedet for et diffust lys ud i rummet.

Lamper i dit soveværelse

I dit soveværelse har du brug for to slags belysninger. En loftlampe, der kan sende en generel belysning ud i rummet, når du skal lede efter tøj i klædeskabet og prøve det foran spejlet. Og en, der kan give en mere lokal og hyggelig belysning, når du skal læse inden sengetid eller op på toilet om natten uden at falde. Natlampe kan både være en bordlampe på dit natbord eller en væglampe med en fleksibel arm.