Lamper som kunst

Lamper som kunst

 

Kunst er jo noget meget abstrakt, så det kan der siges og skrives meget om, men her vil jeg blot komme med et bidrag om, hvordan lamper i boligen kan være med til at give dit hjem mere sjæl og personlighed, idet lamper generelt både er brugsgenstande men samtidigt også kunstgenstande. Lamper findes nemlig i utrolig mange udformninger og designs, selvom de alle generelt blot har til opgave at stå belysningen i vores rum i vores ejendomme og boliger. Alle genstande i vores hjem har jo et design og en udformning som er mere eller mindre unik, og fælles for dem alle er, at de bidrager med kunst i vores boliger i en vis udstrækning.

 

Antikke lamper var rigere på kunst og design

For 100 år siden gjorde man mere ud af den dekorative stil af lamper, så nu er de gamle lamper antikke og meget sjældne og kunstneriske. Nutidens moderne lamper er effektive og ofte lidt intetsigende i deres udseende. Det er den fremherskende stil, at tingene skal være rengøringsvenlige og billige i produktion, men alligevel vælger mange at skille sig ud, når de vælger lamper til deres boliger.

Gennem årene er der nemlig visse kendte designere, som har udviklet lamper, som dels har en fantastisk belysning, men samtidig er disse unikke lamper meget kunstneriske udført med masser af smart design. Derfor er især PH-lamper i dag udbredte over hele verden, og selvom de stadig produceres, så kan lamperne stadig være både dyre og sjældne. Poul Henningsen skabte PH lamperne helt tilbage i 1920 ́erne, og han fandt fra starten ud af, at man med flere skærme i lampen kunne reflektere lyset nogle gange, således det endelige lys var både effektivt og behageligt, og samtidig så lamperne smarte ud.

 

Nutidens lamper

I dag vælger mange at gå på jagt i antikforretningerne efter de sjældne gamle lamper, som efterhånden har noget antikt og historisk over sig. Det er stadigt muligt at finde gamle lamper til mindre beløb, men alle kan også finde kopier af de gammeldags lamper i butikkerne i dag. Man kan finde de største og bedste udvalg af lamper på internettet på en af de mange webbutikker, som forhandler lamper i dag.

Det er jo muligt at købe helt nye lamper i et antikt design, således man dels får en holdbar og effektiv lampe i gammeldags og antikt design til rimelige priser, men hvis man ønsker en lampe i en kendt mærke, så skal man regne med at det kan blive en kostbar affære. Så der er ingen tvivl om, at de billigste lamper er helt nye lamper, da de ældre og originale lamper uanset stand i dag er så sjældne, hvilket alene tvinger brugtprisen op i mange tusinde kr. på grund af det meget lille udbud af lamper fra den tidsalder.

Skriv en kommentar