Forskelle på lamper i hjemmet

Forskelle på lamper i hjemmet

 

Alle boliger i Danmark anvender elektriske lamper til oplysning af boligens rum samt til deres udebelysning i eventuel garage eller have. Det er nemt at styre belysning ved hjælp af stikkontakter samt lysdæmpere, og efterhånden er der så mange forskellige typer på markedet, at det er blevet en hel jungle at kæmpe sig igennem. Her i artiklen vil jeg forsøge at danne et overblik om lamper i hjemmet.

 

Hvilke typer findes der af lamper?

Lamper findes i alle mulige afskygninger, og en lampes funktion er jo netop at oplyse et rum på en effektiv måde, således man ikke blændes af lyskilden. Designere af lamper har for længe siden fundet ud af, af lys skal reflekteres for at give den optimale belysning. Derfor afskærmes lampen normalt, således man ikke umiddelbart kan se selve pæren i lampen. Lamper kan jo både hænge i en ledning fra loftet, monteres på en væg, stå på gulvet eller på et bord. Det er også muligt at montere små 12 V LED lamper eller halogenpærer, som er blevet meget populære igennem de seneste år. Disse nye typer pærer passer fint ind i holdningen om, at vi skal spare på energien, idet de gammeldags pærer ikke var specielt energieffektive som de moderne lavenergipærer.

 

Hvilken type lampe skal man anvende?

Alle boligens rum skal jo oplyses i en vis grad, så man vælger normalt en hensigtsmæssig lampe alt efter forholdene. Visse rum er så store, at der er behov for flere lamper til at oplyse rummet, og man anvender normalt loftslamper i de fleste store rum såsom køkken og stue, og man kan så supplere belysningen med små væglamper eller gulvlamper. På et arbejdsbord kander tit være nødvendigt med en arbejdslampe, som oftest er en arkitektlampe eller en anden type bordlampe. I køkkenet og i badeværelset har man normalt fastmonterede loftslamper. På soveværelser og børneværelser har man også normalt en sengelampe eller en dæmpet læselampe. I større industrilokaler, firmaer, garager, offentlige kontor mv. anvender man normalt lysstofrør. Men i spisestuen i hjemmet kan man ofte vælge at montere en moderne og smart lampe, som giver en god belysning i lokalet. Også mange smarte kontorer vælger at investere i designerlamper, som giver en super god belysning, samtidig med det udviser stil og status. Det kan være man har valgt en større lysekrone eller en PH- kogle, og i dag er der så mange modeller af smarte lamper på markedet, at det er muligt at finde lamper i alle prislejer.

Skriv en kommentar