Charmerende og effektiv belysning med Arne Jacobsen lampe

 

Det kan være en vanskelig opgave at indrette sin bolig på en smagfuld måde, der giver hjemmet en charmerende stil og en indbydende atmosfære. Valget af stilretning er vigtigere end mange tror, da det sender forvirrende signaler, hvis der er for mange møbler og inventar i et lokale, og især hvis de ikke er i samme stil.

Til gengæld kan man indrette sit hjem på en elegant måde ved at have få men unikke møbler og lampe i samme genre, således lokalerne udviser en indbydende stemning i en anerkendt stil. Man bør overveje møbler og lamper fra den danske guldalderperiode, hvor det især er tale om inventar af de kendte danske designere:

 • Arne Jakobsen.
 • Louis Poulsen.
 • Poul Henningsen.
 • Børge Mogensen.
 • Hans J. Wegner.
 • Finn Juhl.
 • Verner Panton.

I det følgende fokuseres der på produkter af møbelarkitekten Arne Jacobsen, idet han er Danmarks mest kendte møbeldesigner, da han skabte en lang række møbler og lamper, der i dag er eftertragtede og sjældne overalt i verden for hans unikke stil.

Arkitekten Arne Jacobsen

Arne Jacobsen er anerkendt verden over for sit møbeldesign og arkitektur, og han startede sin karriere med en uddannelse på Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han også mødte mange andre kendte danske designere, som han samarbejdede med i årene fremover.

Omverdenen fik tidligt øjnene op for Arne Jacobsens talenter, da han hurtigt udviklede sin egen unikke stilart med udgangspunkt i funktionalismen med dens krævende geometriske linjer og hvide flader. Imidlertid ændrede Arne Jacobsen ved den grundlæggende stil ved at bryde strengheden i møbeldesignet med en rund organisk form, der tydeligt kommer til udtryk i hans kendte lænestole som Ægget og Svanen men også hans øvrige kreationer.

Arne Jacobsen designede flere store projekter, hvor alt er gået op i en højere enhed, da han til enhver tid har haft øje for de små detaljer i designet. Dette ses tydeligt i disse projekter, der kan ses af alle i dag:

 • Bellavista i Klampenborg.
 • SAS hotellet i København.
 • Aarhus Rådhus.

De fleste danskere kender til hans design, og spisebordsstolene myren og 7’eren produceres stadigt og er populære i mange danske hjem.

Arne Jacobsen produkter kan findes på nettet

Faktisk skabte Arne Jacobsen også en del lamper til både virksomheder og private hjem, og lamperne er især kendetegnet ved at have en asymmetrisk skærmform, der gør det muligt at koncentrere lyset i en bestemt retning, hvor der mest er brug for dette. På denne måde kan man også undgå at forstyrre en sidemand, der ikke har samme behov for en effektiv belysning.

Man kan anskaffe sig en Arne Jacobsen lampe samt møbler i hans design, idet man på den måde kan indrette sit hjem i en klassisk og tidløs stil, og det mest oplagte sted at finde den slags antikviteter er på brugtmarkedet, hvor det største udvalg er på nettet. Hvis man leder efter en bestemt Arne Jacobsen lampe kan denne ofte findes hos Lauritz.com, da dette online auktionshus netop formidler kontakt mellem købere og sælgere verden over af sjældne og gamle møbler, lamper og andre genstande.

Selvom en brugt Arne Jacobsen lampe kan koste flere tusinde kr., så er der alligevel tale om en fornuftig investering, da man dels får en unik belysning, en smuk kunstgenstand, et stilfuldt hjem, og desuden vil disse sjældne lamper som regel stige i værdi gennem årene fremover på grund af udbud og efterspørgsel.

Bedre stil og belysning med AJ lampe

Man bliver ikke en berømt og anerkendt møbeldesigner på grund af ingenting. Danmarks mest kendte møbeldesigner og arkitekt er uden tvivl Arne Jacobsen, hvis møbler og boligtilbehør er kendt og elsket overalt i verden. Han er især kendt for sine møbler, men faktisk designede og formgav han også en del lamper, der ligeledes er unikke i deres stil, og de passer endda godt sammen med hans møbler i en gennemført stilretning, så man bør derfor overveje at anskaffe sig en AJ lampe. Visse af Arne Jacobsens lamper produceres stadigt, men der er stor efterspørgsel efter de sjældne lamper, der ikke produceres længere. Man kan selvfølgelig være heldig at finde en brugt AJ lampe på Lauritz.com, som er det førende online auktionshus med speciale i brugte og sjældne effekter og møbler.

Arne Jacobsen design

De fleste har nok hørt om Arne Jacobsen, idet han er kendt i både Danmark og i resten af verden som én af absolut førende indenfor design af møbler og boliginteriør. Hans karriere startede på Kunstakademiets Arkitektskole, idet han her mødte en række af Danmarks mest kendte møbeldesignere, som han også siden arbejde meget sammen med. Dette omfatter blandt andet Louis Poulsen, Hans J, Wegner og Børge Mogensen og flere andre. Arne Jacobsens talent er især hans nøje talent for at bevare detaljerigdommen ned i selv de mindste detaljer. Han designede hele byggerier herunder:

 • SAS hotellet i København.
 • St. Catherines College i England.
 • Aarhus Rådhus.

Det store gennembrud fik han imidlertid på grund af hans fortolkning af funktionalismens samarbejde med den organiske form, der især kom til udtryk i hans kendte møbler:

 • Ægget.
 • Svanen.
 • Myren.
 • 7’er stolen.
 • Oksen.
 • Gryden.
 • Dråben.
 • Giraffen.

Arne Jacobsens lamper

Arne Jacobsen designede også en lang række lamper, der ligeledes blev berømte og efterspurgte overalt i verden. En populær AJ lampe er hans AJ serie med den karakteristiske asymmetriske skærmform, der præcist kan koncentrere lyset i den retning, hvor der mest er brug for det og endda uden at forstyrre sidemanden. Lamperne kan fås som både pendler-, stander-, væg- eller bordlamper. De største pendellamper fik indbygget smarte lameller, hvormed lyset reflekteres og nu kunne trænge opad og dermed give lampen et blødt skær. Det er muligt at finde en brugt og lidt sjælden AJ lampe på brugtmarkedet, men der kan godt være lidt rift efter disse lamper, så derfor må man påregne en ret høj pris for en original AJ lampe på, men man kan også være heldig at finde den for under 1.000 kr. alt efter udbud og efterspørgsel.

Sådan finder du den perfekte bordlampe

 

Er du flyttet for nylig, trænger du til et nyt look i dit hjem eller er du af andre årsager på udkig efter den perfekte bordlampe til hjemmet? Så kan det anbefales at tage et kig på ILVA’s hjemmeside, hvor du finder et stort udvalg af flotte bordlamper til det moderne hjem.

Overvejelser i forbindelse med valg af bordlamper

Bordlamper spiller to forskellige roller i hjemmet – det funktionelle og dekorative. Så når du skal udvælge den perfekte bordlampe til dit hjem, er der flere ting, der bør overvejes. Både form og stil, der vil opfylde dine belysnings behov og matche din indretning i hjemmet, bør tages i betragtning, når du vælger bordlamper. Derudover er lampens størrelse også vigtigt. Problemer kan opstå, når bordlamper er for høje eller for lave, hvilket kan betyde, at du enten bliver blændet af en alt for høj lampe eller lyset fra en for lav lampe ikke er til nogen nytte som opgave eller omgivende belysning.

En god tommelfingerregel, der kan bruges til at vælge den rette størrelse på din bordlampe, foreskriver at bunden af lampeskærmen ikke bør være højere end din øjenhøjde, når du sidder ned. Denne regel gør sig imidlertid ikke altid gældende, da bordlamper kan have mange forskellige former og størrelser.


Omfanget af lampen er en anden vigtig ting at huske på. En lille bordlampe vil gå tabt i et stort rum med store og prangende møbler. På samme måde nytter det ikke at sætte en stor lampe sammen med et lille, delikat møbel, da det vil skabe ubalance i rummet. Store bordlamper gør sig dog godt på en piedestal i et indgangsparti eller på en skænk i en spisestue, hvor der ikke er noget maleri eller billede på væggen.

En vigtig ting at huske på er, at store bordlamper skaber distinkte fokuspunkter i rummet, så sørg for, at du gerne vil drage opmærksomhed til det sted lampen placeres.