Charmerende og effektiv belysning med Arne Jacobsen lampe

 

Det kan være en vanskelig opgave at indrette sin bolig på en smagfuld måde, der giver hjemmet en charmerende stil og en indbydende atmosfære. Valget af stilretning er vigtigere end mange tror, da det sender forvirrende signaler, hvis der er for mange møbler og inventar i et lokale, og især hvis de ikke er i samme stil.

Til gengæld kan man indrette sit hjem på en elegant måde ved at have få men unikke møbler og lampe i samme genre, således lokalerne udviser en indbydende stemning i en anerkendt stil. Man bør overveje møbler og lamper fra den danske guldalderperiode, hvor det især er tale om inventar af de kendte danske designere:

 • Arne Jakobsen.
 • Louis Poulsen.
 • Poul Henningsen.
 • Børge Mogensen.
 • Hans J. Wegner.
 • Finn Juhl.
 • Verner Panton.

I det følgende fokuseres der på produkter af møbelarkitekten Arne Jacobsen, idet han er Danmarks mest kendte møbeldesigner, da han skabte en lang række møbler og lamper, der i dag er eftertragtede og sjældne overalt i verden for hans unikke stil.

Arkitekten Arne Jacobsen

Arne Jacobsen er anerkendt verden over for sit møbeldesign og arkitektur, og han startede sin karriere med en uddannelse på Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han også mødte mange andre kendte danske designere, som han samarbejdede med i årene fremover.

Omverdenen fik tidligt øjnene op for Arne Jacobsens talenter, da han hurtigt udviklede sin egen unikke stilart med udgangspunkt i funktionalismen med dens krævende geometriske linjer og hvide flader. Imidlertid ændrede Arne Jacobsen ved den grundlæggende stil ved at bryde strengheden i møbeldesignet med en rund organisk form, der tydeligt kommer til udtryk i hans kendte lænestole som Ægget og Svanen men også hans øvrige kreationer.

Arne Jacobsen designede flere store projekter, hvor alt er gået op i en højere enhed, da han til enhver tid har haft øje for de små detaljer i designet. Dette ses tydeligt i disse projekter, der kan ses af alle i dag:

 • Bellavista i Klampenborg.
 • SAS hotellet i København.
 • Aarhus Rådhus.

De fleste danskere kender til hans design, og spisebordsstolene myren og 7’eren produceres stadigt og er populære i mange danske hjem.

Arne Jacobsen produkter kan findes på nettet

Faktisk skabte Arne Jacobsen også en del lamper til både virksomheder og private hjem, og lamperne er især kendetegnet ved at have en asymmetrisk skærmform, der gør det muligt at koncentrere lyset i en bestemt retning, hvor der mest er brug for dette. På denne måde kan man også undgå at forstyrre en sidemand, der ikke har samme behov for en effektiv belysning.

Man kan anskaffe sig en Arne Jacobsen lampe samt møbler i hans design, idet man på den måde kan indrette sit hjem i en klassisk og tidløs stil, og det mest oplagte sted at finde den slags antikviteter er på brugtmarkedet, hvor det største udvalg er på nettet. Hvis man leder efter en bestemt Arne Jacobsen lampe kan denne ofte findes hos Lauritz.com, da dette online auktionshus netop formidler kontakt mellem købere og sælgere verden over af sjældne og gamle møbler, lamper og andre genstande.

Selvom en brugt Arne Jacobsen lampe kan koste flere tusinde kr., så er der alligevel tale om en fornuftig investering, da man dels får en unik belysning, en smuk kunstgenstand, et stilfuldt hjem, og desuden vil disse sjældne lamper som regel stige i værdi gennem årene fremover på grund af udbud og efterspørgsel.

Bedre stil og belysning med AJ lampe

Man bliver ikke en berømt og anerkendt møbeldesigner på grund af ingenting. Danmarks mest kendte møbeldesigner og arkitekt er uden tvivl Arne Jacobsen, hvis møbler og boligtilbehør er kendt og elsket overalt i verden. Han er især kendt for sine møbler, men faktisk designede og formgav han også en del lamper, der ligeledes er unikke i deres stil, og de passer endda godt sammen med hans møbler i en gennemført stilretning, så man bør derfor overveje at anskaffe sig en AJ lampe. Visse af Arne Jacobsens lamper produceres stadigt, men der er stor efterspørgsel efter de sjældne lamper, der ikke produceres længere. Man kan selvfølgelig være heldig at finde en brugt AJ lampe på Lauritz.com, som er det førende online auktionshus med speciale i brugte og sjældne effekter og møbler.

Arne Jacobsen design

De fleste har nok hørt om Arne Jacobsen, idet han er kendt i både Danmark og i resten af verden som én af absolut førende indenfor design af møbler og boliginteriør. Hans karriere startede på Kunstakademiets Arkitektskole, idet han her mødte en række af Danmarks mest kendte møbeldesignere, som han også siden arbejde meget sammen med. Dette omfatter blandt andet Louis Poulsen, Hans J, Wegner og Børge Mogensen og flere andre. Arne Jacobsens talent er især hans nøje talent for at bevare detaljerigdommen ned i selv de mindste detaljer. Han designede hele byggerier herunder:

 • SAS hotellet i København.
 • St. Catherines College i England.
 • Aarhus Rådhus.

Det store gennembrud fik han imidlertid på grund af hans fortolkning af funktionalismens samarbejde med den organiske form, der især kom til udtryk i hans kendte møbler:

 • Ægget.
 • Svanen.
 • Myren.
 • 7’er stolen.
 • Oksen.
 • Gryden.
 • Dråben.
 • Giraffen.

Arne Jacobsens lamper

Arne Jacobsen designede også en lang række lamper, der ligeledes blev berømte og efterspurgte overalt i verden. En populær AJ lampe er hans AJ serie med den karakteristiske asymmetriske skærmform, der præcist kan koncentrere lyset i den retning, hvor der mest er brug for det og endda uden at forstyrre sidemanden. Lamperne kan fås som både pendler-, stander-, væg- eller bordlamper. De største pendellamper fik indbygget smarte lameller, hvormed lyset reflekteres og nu kunne trænge opad og dermed give lampen et blødt skær. Det er muligt at finde en brugt og lidt sjælden AJ lampe på brugtmarkedet, men der kan godt være lidt rift efter disse lamper, så derfor må man påregne en ret høj pris for en original AJ lampe på, men man kan også være heldig at finde den for under 1.000 kr. alt efter udbud og efterspørgsel.

Sådan finder du den perfekte bordlampe

 

Er du flyttet for nylig, trænger du til et nyt look i dit hjem eller er du af andre årsager på udkig efter den perfekte bordlampe til hjemmet? Så kan det anbefales at tage et kig på ILVA’s hjemmeside, hvor du finder et stort udvalg af flotte bordlamper til det moderne hjem.

Overvejelser i forbindelse med valg af bordlamper

Bordlamper spiller to forskellige roller i hjemmet – det funktionelle og dekorative. Så når du skal udvælge den perfekte bordlampe til dit hjem, er der flere ting, der bør overvejes. Både form og stil, der vil opfylde dine belysnings behov og matche din indretning i hjemmet, bør tages i betragtning, når du vælger bordlamper. Derudover er lampens størrelse også vigtigt. Problemer kan opstå, når bordlamper er for høje eller for lave, hvilket kan betyde, at du enten bliver blændet af en alt for høj lampe eller lyset fra en for lav lampe ikke er til nogen nytte som opgave eller omgivende belysning.

En god tommelfingerregel, der kan bruges til at vælge den rette størrelse på din bordlampe, foreskriver at bunden af lampeskærmen ikke bør være højere end din øjenhøjde, når du sidder ned. Denne regel gør sig imidlertid ikke altid gældende, da bordlamper kan have mange forskellige former og størrelser.


Omfanget af lampen er en anden vigtig ting at huske på. En lille bordlampe vil gå tabt i et stort rum med store og prangende møbler. På samme måde nytter det ikke at sætte en stor lampe sammen med et lille, delikat møbel, da det vil skabe ubalance i rummet. Store bordlamper gør sig dog godt på en piedestal i et indgangsparti eller på en skænk i en spisestue, hvor der ikke er noget maleri eller billede på væggen.

En vigtig ting at huske på er, at store bordlamper skaber distinkte fokuspunkter i rummet, så sørg for, at du gerne vil drage opmærksomhed til det sted lampen placeres.

Tips til valg af lampe

Det er ikke altid den nemmeste beslutning når der skal vælges og findes en ny lampe. For hvor skal den stå? Hvor stor skal den være? Skal den have lampeskærm eller ej? Du er ikke den eneste, der har stået i den situation, hvorfor det derfor skal handle om netop gulvlamper, og hvordan man vælger dem på dette indlæg.

Continue reading

Farverige oliemalerier folder sig ud i god belysning

Oliemalerier, akrylmalerier, keramik kunst og akvarelbilleder, er med til at give hjemmet en mere unik og personlig atmosfære. Men både placering og belysning af værkerne kan enten dæmpe eller fremhæve oplevelsen.

Det ser vi tydeligst på museerne, hvor placering og belysning af kunstgenstande som regel optimerer oplevelsen af værkerne.

Samme effekt kan uden de store anstrengelser opnås i hjemmet. Abstrakte oliemalerier i stærke farver kræver først og fremmest vægplads. Men da netop oliemalerier og akrylmalerier, i modsætning til akvarelbilleder, tåler direkte sollys, kan du med fordel vælge at placere dem på en væg i mere eller mindre direkte sollys.

Oliemaleri af Nes Lerpa ophængt på væg med direkte sollys der skaber genskin og liv i værket.
Oliemaleri af Nes Lerpa ophængt på væg med direkte sollys der skaber genskin og liv i værket.

Oliemaleriets farver får liv i lys

Det er nærmest magisk, når billedet hænges op. Og magien fortsætter: I dagslys træder karakterer frem i billedet, som man slet ikke bemærker på andre tidspunkter. Og oplevelsen af værket ændrer sig i forhold til om det er overskyet eller solskin udenfor, om solstråler rammer oliemaleriet direkte eller indirekte.

Stort abstrakt oliemaleri af Nes Lerpa belyst af spots ovenfra. Spotsne er i dette tilfælde stuens almindelige belysning, men lige over oliemaleriet peger belysningen ind mod værket.
Stort abstrakt oliemaleri af Nes Lerpa belyst af spots ovenfra. Spotsne er i dette tilfælde stuens almindelige belysning, men lige over oliemaleriet peger belysningen ind mod værket.

Og ønsker du at bevare spillet mellem lyset og farverne i oliemaleriet efter mørkets frembrud, er det naturligvis en god idé at tænke over, hvordan lyskilderne i det rum, hvor oliemaleriet skal hænge, er placeret.

Levende lys placeret under eller i nærheden af et oliemaleri i form af f.eks. stearinlys eller ild i pejsen skaber et livligt spil og genskin i de mest blanke felter af et oliemaleri. 

Store abstrakte malerier til salg

Har du rummene med sollys på væggen, men savner du de store abstrakte malerier i stærke farver, findes der et stort udvalg af online gallerier på nettet. Og det behøver slet ikke at være hunde dyrt at spice hjemmet op med kunst.

Prøv det hjemme i en måned

Det sværeste er faktisk at vælge de rigtige malerier til væggene. Men der findes heldigvis online gallerier der giver køberen mulighed for at prøve abstrakte oliemalerier hjemme i en måned. Er du tilfreds, beholder du billedet, er du usikker, prøver du bare et andet. Så gælder det udelukkende om at finde det rigtige online galleri med et stort udvalg af abstrakte malerier.

 

Nes Lerpa stor kunst til rimelige penge

Nes Lerpa er én af de store danske kunstnere der igennem årtier har udstillet sine farverig abstrakte oliemalerier i et utal af lande. Han har et fantastisk atelier i Asserbo, hvor han gerne modtager besøg. Så hér kan du komme forbi og finde lige netop det billede der vil gør dit hjem unikt. Nes Lerpa har det princip at hans værker skal skabe glæde, så han bytter gerne værket til et nyt, hvis ikke du finder netop det billede der passer perfekt til din væg.

Men heldigvis kan du gøre et grundigt forarbejde inden du besøger ham, for på www.neslerpa.com kan du besøge hans online galleri, læse om ham, følge hans udstillinger, men vigtigst af alt, kan du se et bredt udsnit af hans mange store oliemalerier i stærke farver samt akvarelbilleder og keramik figurer.

Tidligere trend indenfor bordlamper vender tilbage

Ligesom med alt andet har tendeserne indenfor bordlamper udviklet sig igennem de sidste mange år. Til at starte med var bordlamper ofte designet og produceret i metaller som messing, sølv, guld og bronze. Senere hen har industrien og mulighederne udviklet sig, hvilket har betydet, at man har været i stand til at producere lamper i mange andre forskellige materialer. Ikke desto mindre er de tidligere trends vendt tilbage, hvilken betyder at de gamle lamper er blevet moderne igen. Men det betyder også, at diverse bolig og interiør firmaer fremstiller bordlamper og andre lamper i guld, sølv, bronze og messing lignende metaller. I de billigere boligmarkeder, vil lamperne typisk ikke være fx ægte guld og messing, men de er stadig enormt flotte de efterligninger, der bliver fremstillet.

Køb moderne bordlamper i ILVA og IDEmøbler

Er du også fascineret af de ældre tendenser, der er vendt tilbage til det moderne hjem eller søger du bare stilede bordlamper i klassiske designs, så kan du finde diverse flotte bordlamper i både sølv, messing, kobber og guld lignende metaller hos både ILVA og IDEmøbler. Du kan se hele deres lampekollektion på deres hjemmesider, men det er selvfølgelig også muligt at se lamperne i de fysiske butikker, hvis du mere er til det. Nogle kan bedst lide at handle online, mens andre godt vil se og teste tingene i deres fysiske forstand. Begge dele er selvfølgelig helt acceptabelt, og det er bare en smagssag eller vane.

Har du lyst til at kaste dig ud i onlineshopping hos ILVA og IDEmøbler, er det rigtig nemt, da man let og enkelt find en nem og overskuelig oversigt over alle deres forskellige produkter på hjemmesiderne.

Det kan derfor klart anbefales at tage et kig der, forinden du tager et smut ud i en af butikkerne for at kigge nærmere på sagerne.

Tilsæt kulør i hjemmet med dine lamper

Vi danskere har det med at indrette med få farver og i minimalistiske temaer, hvilket i efterlader meget plads til farver i hjemmet. Ikke desto mindre kan farver være med til at skabe liv og dynamik i hjemmet, da det godt kan blive lidt koldt og upersonligt, hvis alt er sort og hvidt. Det betyder dog ikke, at man skal ud og investere i farverige møbler, mønstrede gardiner, blomstrede puder osv. Men man kan derimod overveje at tilsætte lidt kulør til hjemmet på andre måder. Det kan for eksempel være med nogle farverige lamper, der både vil fungere som en hyggelig lyskilde og en dekorativ genstand i hjemmet.

Vælg en eller flere farver

Nogle kan godt lide at køre det samme farvetema i hele hjemmet, og skifter så farven ud efterhånden som tendenserne skifter og en ny farve bliver populær. Så det er en måde at tilsætte kulør til hjemmet på. Vælge en enkelt farve og gennemføre det i hele hjemmet.

Er du for eksempel vild med lyseblå, kan du få en rigtig flot loftslampe fra brandet Topp hos ILVA. Lampen kan både bruges i et børneværelse eller i køkkenet, hvor den vil skabe masser af liv.

Synes du derimod, at det bliver lidt for ensformigt med en enkelt farve i hele hjemmet, kan du også vælge at mikse forskellige farver. Det er dog vigtigt at tænke over hvilke farver, der komplementerer hinanden godt, hvis man ikke vil skabe for meget kaos i hjemmet.

Man kan for eksempel vælge at køre i pastelfarver, hvilket er meget populært lige nu, hvorfor du også kan finde både mintgrønne og pastellyserøde lamper hos ILVA.  

3 nyskabende lamper

Danmark har gennem tiderne opnået stor international succes med deres geniale og smarte lampedesign takket være kendte møbeldesignerne som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton og Morten Voss, men succesen stopper bestemt ikke her, da Danmark hele tiden skaber nye kreative designere også indenfor lampekunsten. Her kommer en beskrivelse af 3 nye lamper med et unikt design.

Continue reading

Indret med lamper af Verner Panton

Det er ikke til at komme udenom, at lamper er uundværlige i enhver bolig. Derudover kan vi sikkert godt blive enige om, at lamper ikke blot er lamper. Nej, med det rette design kan de tilføje elegance og æstetik til ethvert rum. De er med til at sætte en stemning, som andre møbler og elementer ikke kan, og netop derfor er de ganske uundværlige. Lamper af Verner Panton er gode eksempler på lamper, som tilføjer en bestemt stemning til det rum, de er placeret i.

Continue reading

Unikke bordlamper til hjemmet

Lamper er ikke alene væsentlige for et godt oplyst rum, men de har også en stor betydning på et hjems overordnede udseende og stil. Det er derfor ikke kun vigtigt at tænke over lampen som en lyskilde, når man er på udkig efter nye lamper. Det er også vigtigt at tænke over, hvordan lampen vil passe ind i hjemmets indretning for at give en sammenhængende stil.

Continue reading